joi, 29 aprilie 2010

De ce se îndoia "socratic" Socrate?


"Socrate a găsit femeia care îi trebuie...De fapt, Xantippa l-a îmboldit să se dedice din ce în ce mai mult acestei meserii ciudate" spunea Nietzsche atunci când îl caracteriza destul de zeflemitor pe Socrate!

Se spune că, Socrate avea nişte zile "minunate" alături de soţia lui Xantippa! Biografii cred că aceasta din urmă i-a "oferit" lui Socrate, voit sau nevoit, timpul, răgazul necesar contemplării!

Acasă îi face zile negre lui Socrate, iar când acesta vrea să-şi întâlnească prietenii pentru a purta discuţii filosofice, ea tot nu e mulţumită. Uneori îi toarnă în cap de la fereastră o găleată de apă murdară sau îl urmăreşte în piaţa publică smulgându-i haina de pe trup. Prietenii lui Socrate sunt revoltaţi. Ei o numesc pe Xantippa cea mai nesuferită femeie care a exsitat şi care va exista vreodată. Socrate îndură însă cu indiferenţă filosofică, atât acasă cât şi în public, astfel de furtuni.

Când îi curge apă în cap el spune: "nu v-am zis eu că după tunete şi fulgere vine şi ploaia?"; iar atunci când Alcibiade îi spune cândva: "Xantippa e de nesuportat când face scandal", Socrate îi răspunde: "Nici măcar să nu te laşi tulburat de orăcăitul gâştelor!"

Care e "meritul" atribuit lui Xantippa? Faptul că Socrate părăseşte bucuros căminul pentru a-şi vedea de discuţiile filosofice. Astfel devine el Socrate!

Morala??? E atât de simplă încât nici nu o s-o pomenesc!

"Cine are cele mai puţine nevoi, acela e cel mai aproape de zei!", tot de la Socrate citire!Pentru mai multe poveşti cu şi despre viaţa filosofilor, Pe scara din dos a filosofiei, Weischedel.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cere-o, bah, de nevasta! E ziua ei si ar fi si sansa ta de a deveni filosof 100%! :)

Gabi spunea...

dupa cum spuneam: "Cine are cele mai puţine nevoi, acela e cel mai aproape de zei!", tot de la Socrate citire!

:)

Trimiteți un comentariu