luni, 11 octombrie 2010

Despre distanţă şi repere!


Atunci când ne gândim la distanţă de obicei o proiectăm între un plecat şi un ajuns. Plecat-ul se constituie ca şi gândit, ca şi potenţial, iar distanţa devine astfel actul de împlinire al ajuns-ului. Acest act de împlinire, de acţiune este necesar pentru ca ceea ce e gândit să se transforme în existent. Altfel spus, orice distanţă neparcursă înseamnă o gândire care rămâne doar la statutul de potenţialitate. Astfel, distanţa trebuie să existe pentru ca ceva să devină, să se transforme în existent.


Mai mult, distanţa, ca şi proximitate, oferă spaţiul de diferenţiere dintre noi. Altfel spus, distanţa ne obligă să fim consţienţi unul faţă de celălalt. Cum pot să-mi doresc să mă apropii de cineva altfel? Distanţa crează dorinţe. De exemplu, cum ne putem imagina dialogul shakespearian dintre R. şi J. fără existenţa balconului, prin urmare a distanţei! Distanţa ţine împreună, ţine împreună pentru că astfel apropierea poate fi măsurată, adică se poate spune ceva despre ea. E ca şi când cineva, aflat la o distanţă, îţi spune ceva în şoaptă, iar tu, pentru a auzi ...te apropii!


Distanţa înseamnă şi întoarcere, înseamnă a mai parcurge încă o dată drumul care ne desparte, înseamnă a (mai) cunoaşte ce se află între noi, a observa detalii care ne-au scăpat atunci când ne-am îndepărtat. Revenind, adică reparcurgând distanţa, cunosc mai mult. Văd ceea ce eşti pentru că am timp, iar timpul îmi ţine ochii deschişi. Plus că distanţa crează repere. Doar aşa pot exista reperele. E ca şi când mergi pe un drum nou şi laşi semne pentru a mai şti pe unde să te întorci. Dacă laşi repere atunci distanţa distanţează repere fixe care vor fi (re)parcurse şi astfel distanţierea dă valoare reperului iniţial, adică locului din care ai pornit la început.


Dacă împărtăşim împreună ceea ce ne desparte, adică ceea ce ne distanţează, vom avea şi reperele prin care să ne (re)întâlnim!

4 comentarii:

cora spunea...

Hmmm,se poate sa ai dreptate Gabi,dar ce te faci cand te distantezi de tine ...cand distanta se mareste si nu mai stii cine ai fost si ce ai devenit,cand ai vrea sa devii cel care ai fost dar distanta e prea mare si nu mai gasesti drumul de intoarcere...ori poate drumul acesta nu are decat un sens...te indepartezi si te pierzi...inconjurat doar de singuratate ,neincredere,lehamite,irosire...

Gabi spunea...

ma gandesc la faptul ca numai daca te distantezi de tine poti sa vezi ce esti! daca te privesti de deasupra ta atunci poti observa si locul in care te afli! poti sa te pierzi, insa asa cred ca te poti si regasi, sau numai astfel! cateodata e bine si sa te pierzi... :)

Anonim spunea...

oricat te-ai distanta de tine,nu capeti departare suficienta! fara sa vrei drumul pe care l-ai parcus ori ca-l uiti,ori ca-l ierti,curge inapoia si inaintea ta...rostogolindu-te cu el, te regasesti...

Gabi spunea...

nu stiu dk neaparat trebuie sa capeti o departare "mare" fata de tine! trebuie doar sa te indepartezi indeajuns de mult pentru a te putea intelege! orice ai face, DE TINE NU SCAPI NICIODATA! :)

Trimiteți un comentariu